شیر فشار قوی

شیر فشار قوی چیست؟

شیر فشار قوی

انتخاب شیر مناسب هنگام طراحی یک سیستم کنترل سیال که تحت شرایط فشار قوی کار می کند، بسیار ضروری است. انتخاب شیر مناسب، هنگامی که پارامترهای مختلفی مانند متریال شیر، نشتی سیالات خطرناک و موارد دیگر نیز باید در نظر گرفته شوند، چالش برانگیزتر می شود. علاوه بر این پارامترها، اطمینان از عملکرد ایمن شیر به منظور محافظت از پرسنل و محیط زیست از اهمیت بالایی برخوردار است. این عوامل، علاوه بر ویژگی های کلی شیرهایی است که در نهایت یک شیر را برای یک کاربرد خاص، مناسب می کنند. در مجموع، انتخاب یک شیر فشار قوی می‌ تواند دقیق و سخت باشد و نیاز به بررسی دقیق همه پارامترهای مرتبط دارد.

شیر فشار قوی چیست؟

هنگام طراحی یک سیستم که دارای شیرهای فشار قوی است، باید نسبت به مفهوم “شیر فشار قوی” شناخت داشته باشیم. با این حال، هیچ تعریف استاندارد صنعتی برای یک آستانه خاص Bar یا psi وجود ندارد که نشان دهنده شیر فشار بالا در برابر یک شیر فشار متوسط یا کم باشد. مهندسان معمولا هر شیری را که فراتر از شرایط معمول صنعتی کار می کند، به عنوان یک شیر “فشار قوی” یا شیر فشار بالا در نظر می گیرند.

بنابراین، برای اطمینان از عملکرد و ایمنی بهینه در سیستم مد نظر، باید این را در نظر داشته باشیم و مطابق با آن طراحی کنیم. بنابراین، هنگام طراحی یک سیستم شیر فشار قوی به ملاحظات حیاتی مرتبط با آن می پردازیم.

تعریف فشار قوی، ممکن است بسته به نوع صنعت، متفاوت باشد، اما قواعد کلی انتخاب تجهیزات مناسب، همچنان پایدار باقی می ماند. چه در فرآیند انتخاب شیرهای پرفشار برای کاربردهای خانگی (در ۶ بار) یا برای فرآیندهای نفت و گاز (در ۶۰۰۰ بار) باشیم، ایمنی باید همیشه در اولویت قرار بگیرد. این محیط ها برای عملکرد مداوم در چنین فشارهای شدیدی طراحی نشده اند و انتخاب متناسب برای تضمین عملکرد ایمن و کارآمد، بسیار اهمیت دارد.

شناخت فشار کاری نرمال در محیط، هنگام انتخاب شیرهای فشار قوی برای یک کاربرد خاص، بسیار ضروری است. این شناخت به ما اجازه می دهد تا به طور موثر پنج مورد از مهم ترین عوامل را که باید هنگام انتخاب یک شیر فشار قوی در نظر بگیریم، شناسایی کنیم.

شش پارامتر اساسی فشار شیر که باید در نظر گرفته شود

تضمین ایمنی، بسیار حائز اهمیت است و نمی توان آن را صرفا به عنوان یک پارامتر، در نظر گرفت. در مقابل، این پارامتر، نتیجه توجه دقیق به سایر پارامترهای ضروری است. برای تضمین عملکرد ایمن و کارآمد یک شیر فشار بالا، شش پارامتر اساسی شناسایی شده که باید رعایت شوند. با رعایت این پارامترها، می توانیم از عملکرد بهینه و ایمن ولوهای خود اطمینان داشته باشیم.

همچنین بخوانید  چگونه به حداکثر طول عمر و کارآیی پمپ های صنعتی در نیروگاه ها برسیم؟

۱٫ حداکثر فشار عملیاتی

حداکثر فشار کاری یک شیر، یکی از ویژگی های بسیار مهمی است که محدوده فشار را تعیین می کند. در نتیجه فراتر از آن محدوده، سازنده نمی تواند عملکرد ایمن و موثر شیر را تضمین کند.

این مسئله در مورد انواع شیرها از جمله شیرهای فشار قوی صدق می کند. هنگام انتخاب یک شیر فشار بالا، در نظر گرفتن فشار عملیاتی جریان فرآیند و محدوده حداکثر فشار بالقوه زمانی که یک پمپ در حداکثر هد در برابر یک شیر بسته در پایین دست قرار می‌ گیرد، ضروری است. معیارهای انتخاب برای شیرهای فشار قوی باید بر اساس بدترین سناریوی عملیاتی باشد.

۲٫ دمای عملیاتی

شیرهای فشار قوی در بسیاری از کاربردهای صنعتی، اجزای حیاتی هستند. برای تضمین عملکرد کارآمد و ایمن، توجه به ویژگی های فشار و حداکثر دمای عملیاتی شیر، ضروری است. یک شیر فشار قوی با محدودیت دمایی که با دمای عملیاتی فرآیند ما مطابقت داشته باشد، عملکرد و دوام مطلوب را تضمین می کند. بنابراین هنگام انتخاب یک شیر فشار بالا برای کاربرد مورد نظر خود باید به این ویژگی حیاتی توجه داشته باشیم.

 

۳٫ متریال شیر

دوام و قابلیت اطمینان شیرهای فشار قوی در درجه اول به کیفیت متریال مورد استفاده برای ساخت آنها بستگی دارد. فشار، دما، فرسایش و مقاومت در برابر خوردگی در تعیین متریال مناسب برای شیرها و اجزای آنها، اساسی می باشند.

همچنین برای اطمینان از عملکرد مطلوب، لازم است سازگاری متریال بین سیال، مواد افزودنی و ولو در نظر گرفته شود. سازندگان شیرهای صنعتی، نمودارهای ناسازگاری را ارائه می دهند که شامل فهرست جامعی از سیالات سازگار با متریال مخصوص شیر می باشد و امکان تصمیم گیری درست و آگاهانه در انتخاب شیر را فراهم می کند.

بدنه و سیت شیر، اجزای اساسی هر شیری هستند و انتخاب متریال مناسب برای عملکرد و ماندگاری آن اهمیت دارد. چدن داکتیل (چدن نشکن)، ضد ضربه بودن و مقرون به صرفه بودن را ارائه می دهد، اما از نظر مقاومت در برابر خوردگی، ضعیف است.

متریال برنج یا برنز، گزینه های بهتری برای مقاومت در برابر خوردگی هستند اما ممکن است برای کاربردهای فشار بالا، مناسب نباشند. برای عملکرد بهینه در محیط هایی با دمای بالا و خورندگی، استنلس استیل ۳۱۶ به دلیل مقاومت چشمگیر در برابر خوردگی و مقاومت کششی بالا، یک انتخاب عالی است.

همچنین بخوانید  گیج فشار دیجیتال چیست

علاوه بر این، بدنه شیرها را می توان از مونل (monel) یا اینکونل (Inconel) برای مقاومت و پایداری عالی در برابر خوردگی در دماهای بالا، ساخت. در حالی که این متریال ممکن است گران تر از آهن، برنج یا برنز باشند، عملکرد بهتر آنها باعث می شود در دراز مدت، به سرمایه گذاری ارزشمندی تبدیل بشوند.

اجزای شیر مانند واشرها، آب بندی ها و پکینگ به متریالی نیاز دارند که بتواند فشار و دمای بالا را تحمل کند. پلی تترا فلوئورواتیلن (PTFE) اغلب به دلیل خواص اصطکاک پایین آن، استفاده می شود. در حالی که متریالی مانند پلی اورتان، ویتون یا پلی اترترکتون به دلیل دوام و مقاومت شیمیایی و خوردگی، بهتر شناخته می شوند.

برای کاربردهای فشار بالا، بهتر است برای انتخاب متریال بدنه و سیت مناسب شیر، شناخت پیدا کنیم.

۴٫ نوع اتصال

در کاربردهای فشار بالا، انتخاب اتصال انتهایی برای جلوگیری از نشتی، اهمیت دارد. در حالی که اتصالات انتهایی رزوه‌ ای برای قطر لوله‌ های کوچکتر (کمتر از ۲ اینچ) ایده‌ آل هستند، برای آب‌ بندی تحت فشار بالا در اندازه‌ های بزرگ‌ تر، می‌ توانند چالش برانگیز باشند. با این حال، هنگامی که تعمیر و نگهداری متناوب شیر، ضروری باشد، اتصالات رزوه ای باز هم، مطلوب هستند.

اتصالات جوشکاری شده برای کاربردهای فشار بالا، به گزینه بهتری تبدیل شده اند. زیرا امکان آب بندی ضد نشتی را ارائه می دهند. همچنین به طور معمول در سیستم های سیال خطرناک استفاده می شوند. بر خلاف سایر انواع اتصالات، اتصالات انتهایی جوشکاری شده، پایدار هستند و می توانند سخت ترین شرایط را تحمل کنند. شیرهای فشار قوی می توانند دو نوع اتصال انتهایی داشته باشند: سوکت ولد (socket-welded) و بات ولد (butt-welded).

شیرهای فشار قوی، قابل ملاحظه تر از موارد ۴ اینچ بودند و به راحتی با استفاده از اتصالات فلنجی به لوله ها متصل می شدند. این اتصالات به طور وسیعی در کاربردهای صنعتی، به ویژه مواردی که فشار بالا دارند، استفاده می شوند. اتصالات فلنج دار، آب بندی قابل اعتماد، سهولت تعمیر و نگهداری و نصب ساده را فراهم می کنند. چندین مدل از اتصالات فلنجی موجود است که تحت استانداردهای DIN 1092-1، ANSI/ASME B16.5 و SAE J518 استاندارد شده اند.

۵٫ حد مجاز نشتی (Leakage Tolerance)

هنگام انتخاب یک شیر فشار قوی، در نظر گرفتن میزان نشتی که کاربرد مورد نظر می تواند تحمل کرد، ضروری است. اگر سیال فرآیند ما خطرناک نیست، ممکن است تا حدودی تحمل نشتی وجود داشته باشد که می تواند به ما کمک کند از هزینه های غیر ضروری شیرهای با تحمل صفر (zero-tolerance) جلوگیری کنیم.

همچنین بخوانید  20 نکته ای که در کالیبراسیون فشارسنج ها باید به آن توجه کنید - بخش اول

نشتی شیر می تواند تحت تاثیر نوع اتصال انتهایی و آب بندی پکینگ که شفت را به بدنه شیر نگه می دارد، باشد. میزان تحمل نشتی به فشار بستگی دارد. بنابراین مراجعه به نمودارهای ارائه شده توسط تولید کنندگان شیر فشار قوی، ضروری می باشد.

برای اطمینان از تطبیق با استانداردهای صنعت، به استاندارد MSS SP-61 و استاندارد ANSI 70-2 مراجعه کنید که نشتی های مجاز و طبقه بندی نشتی را برای شیرهای فشار قوی تعیین می کند.

۶٫ در دسترس بودن ابعاد

فرآیندهای پرفشار به لوله‌ هایی نیاز دارند که بتوانند فشار را بدون شکستگی تحمل کنند که این امر می‌ تواند پرهزینه باشد. در نتیجه اغلب از قطر لوله های کوچکتر استفاده می شود. با این حال، توجه به این نکته مهم است که شیرهای فشار قوی صنعت نیز معمولا کوچک هستند. بنابراین، هنگام طراحی فرآیند خود، باید اطمینان حاصل کنیم که شیرهای فشار بالا برای ابعاد لوله‌ کشی که قصد استفاده از آن را داریم، در دسترس هستند.

انواع شیرهای فشار قوی

شیرهایی که برای عملیات فشار بالا استفاده می شوند، برای عملکرد بهینه، به ویژگی های خاصی نیاز دارند. این ویژگی ها را می توان با دو عامل کلیدی تعریف کرد.

  • اگر یک سیستم متعادل کننده فشار نصب نشده باشد، شیرهای فشار قوی باید تحت اختلاف فشار شدید بین دو طرف خود، کار کنند. این امر مستلزم استفاده از شیرهای فشار قوی تخصصی است.
  • جلوگیری از نشتی در شیرهای فشار قوی برای تضمین عملکرد مناسب، بسیار مهم است. شیرها باید به طور موثر، حتی تحت شرایط اختلاف فشار بالا، بسته شوند تا از تلفات یا آسیب جلوگیری شود.

با توجه به این ویژگی ها، شیرهای فشار قوی اغلب پنج مدل دارند:

  • گلوب ولو
  • پلاگ ولو
  • شیر سوزنی
  • شیر توپی
  • گیت ولو

کاربردهای شیر فشار قوی

شیرهای فشار قوی در صنایع و کاربردهای مختلفی از جمله اکتشاف نفت و گاز، پالایش و توزیع نفت، فرآوری شیمیایی و پتروشیمی، تامین آب، مدیریت پساب، مواد غذایی و لبنیات، هوافضا، عملیات زیر دریایی، نظامی و واتر جت (water jet cutting) و نظافت، ضروری هستند.

این شیرها اجزای حیاتی هستند که به تنظیم و کنترل جریان سیالات و گازهای تحت فشار بالا، کمک می کنند و عملکرد کارآمد و ایمن در شرایط مختلف را تضمین می کنند.

برای مطالعه بیشتر به لینک مراجعه نمایید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *